12. MEVLANA ŞİİR ŞÖLENİ VE ŞİİR ATÖLYESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
KARATAY,12. MEVLANA ŞİİR ŞÖLENİ'NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin birlikte organize ettiği "12. Mevlana Şiir Şöleni ve Şiir Atölyesi" programı gerçekleştirildi. Konyalı sanatseverlerin şiire ve sanata doyduğu programda konuşan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Konya'nın bir şiir şehri olduğuna vurgu yaparak bu anlamda Mevlana Şiir Şöleni'nin Konya için çok önemli olduğunu aktardı. TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, "Geçmişini yaşatmayan, gelecekte asla güçlü olamaz" derken; TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mevlana Şiir Şölenleri'nin mimarlarını arif gönüllüler olarak gördüklerinin altını çizdi. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Hz. Mevlana'yı Anma Etkinlikleri'ni Türkiye'nin en eski kültürel faaliyet olarak tanımlarken; Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, "Şiir medeniyetlerin inşasında bir tuğla taşıdır" diyerek, Karatay Belediyesi olarak kültürü ve sanatı desteklemeye devam edeceklerini söyledi. AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Hacı Ahmet Özdemir de Mevlana Şiir Şölenleri'nin düzenlenmesinde emeği bulunan herkesi kutladı.
Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin birlikte organize ettiği 12. Mevlana Şiir Şöleni ve Şiir Atölyesi gerçekleştirildi.
12. MEVLANA ŞİİR ŞÖLENİ, ŞİİR ATÖLYESİ İLE BAŞLADI
Konya'da artık gelenekselleşen ve bu yıl 12'ncisi yapılan Mevlana Şiir Şöleni, saat 10:00 ve 17.00 saatleri arasında Konya İl Halk Kütüphanesi ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nde gerçekleştirilen Şiir Atölyeleriyle başladı.
Şiir Atölyelerine katılan şairler ve yazarlar; "Genç Şiir", "Genç Şiirin Dijital Kültürle İmtihanı", "Şiir-Sanat İlişkisi ile Yeni Gelişmeler" ve "Şiir Kitaplarının Yayını Meselesi" başlıklarını ayrıntılarıyla konuşup sanatseverlerle daha birçok hususu ele aldı.
MEVLANA DERGÂHI GÜL BAHÇESİ EŞSİZ BİR ŞİİR GECESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Gün boyu gerçekleştirilen Şiir Atölyesi programlarının ardından 12. Mevlana Şiir Şöleni, Mevlana Dergâhı Gül Bahçesi'nde devam etti.
Programa Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Yıldız, TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Konya Bölge Yazma Eserler Müdürü Bekir Şahin, Hz. Mevlânâ'nın 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Hacı Ahmet Özdemir, şairler, yazarlar ile Konyalı sanatseverler katıldı.
KONYA BİR ŞİİR ŞEHRİDİR
Mevlana Şiir Şöleni'nin açılış konuşmasını yapan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, bir kültürel faaliyetin kıymetinin onun devamlılığıyla da alakalı olduğunun altını çizerek Mevlana Şiir Şölenleri'nin bu manada önemli olduğunu söyledi. Ahmet Köseoğlu, şunları aktardı; "Konyamızda şiir sürekli okunuyor ve kitaplar basılıyor. Dolayısıyla baş şair olarak nitelendirdiğimiz ve sırtımızı dayadığımız "Hz. Pir'den de güç alarak diyoruz ki Konya bir şiir şehridir. Gün boyunca şair ve yazarlarımız, organizasyonumuzun Şiir Atölyesi bölümünde şiirin pek çok yönünü ele aldılar. Karatay Belediyemiz, bu konuda her zaman yanımızda. Bu vesileyle bizlere desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Karatay Belediye Başkanımız Sayın Hasan Kılca'ya, programımıza katılan şair ve yazarlarımız ile kıymetli misafirlerimize çok teşekkür ediyorum."
GEÇMİŞİNİ YAŞATMAYANLAR GELECEKTE ASLA GÜÇLÜ OLAMAZLAR
Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan da programın hayata geçmesinde emeği bulunan herkese teşekkür etti. Mehmet Doğan; "Bütün metinler şiirden gelir ve şiirden hiza tutarlar. Şiir edebiyatın özüdür, aslıdır ve merkezidir. Anadolu'da edebiyatın, fikrin ve ilmin geliştiği merkez Konya ve çevresiydi. Geleneğe yaslanmak bu yüzden önemli. Yani bir faaliyetin sürekliliği son derece önemlidir. Geçmişini yaşatmayan, gelecekte asla güçlü olamaz. Dolayısıyla güçlü bir şekilde Mevlana Şiir Şölenleri'nin düzenlenmesi çok önemli. Emeği geçen herkesi kutluyorum" ifadelerini kullandı.
MEVLANA ŞİİR ŞÖLENİ'NİN MİMARLARINI ARİF GÖNÜLLÜLER OLARAK GÖRÜYORUZ
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Konya'nın kendileri için son derece önemli bir şehir olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, şöyle konuştu; "Konya gönül sultanı Hz. Mevlana'nın şehri ve gönüller şehridir. Bizler de şairlerimizi arif gönüllüler olarak görüyoruz. Gerçekleştirilen Mevlana Şiir Şöleni'nin mimarlarını da yine arif gönüllüler olarak görüyoruz. Maalesef son zamanlarda insanlık gönlünü kaybediyor. Dünya giderek daha gönülsüz bir hal alıyor. Gönüller şehri Konya'dan artık gönül felsefesini, gönül ilmini ve gönül dilini sunma zamanı geldi de geçiyor. Karatay Belediyemizin desteği, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemizin öncülüğünde Mevlana Şiir Şöleni'nin yapılmasını kıymetli buluyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyorum."
HZ. MEVLANA'YI ANMA ETKİNLİKLERİ TÜRKİYE'NİN EN ESKİ KÜLTÜREL FAALİYETİDİR
Mevlana Şiir Şölenleri'nin bugüne kadar gelmesinde emekleri bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ile organizasyonlara destek veren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'ya teşekkür eden Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da bir faaliyetin sürekliliğinin öneminden söz etti. Yarar; "Hz. Mevlana'yı anma etkinliği de ülkemizin en eski kültürel etkinliğidir. Konya olarak bu etkinliklerimizi 85 yıldır düzenliyoruz. Bu etkinliklerin devamlılığı ve başarısı için emek ve destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi.
ŞİİR MEDENİYETLERİN İNŞASINDA BİR TUĞLA TAŞIDIR
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ise, 12. Mevlana Şiir Şöleni'ne destek vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, medeniyet inşasının temelinin gönülleri fethetmeye dayandığına vurgu yaptı.
Başkan Hasan Kılca, şunları aktardı; "Endülüs'ten Kudüs'e, Buhara'ya ve Semerkant'a engin coğrafya sadece mimari ile inşa etmekle kalmamış, bu toprakları ilimle, feyizle, kültür ve edebiyatla mayalamış ve en köklü, en nadide eserler burada vücut bulmuştur. Yüzyıllar ötesinden bugünlere miras nadide eserlerimizin en kıymetlilerinden biri de şiirdir. Hiç kuşku yok ki şiir, medeniyetlerin inşasında elle dokunup gözle göremediğimiz öyle bir tuğla taşıdır ki yaşadığı coğrafyanın bağrında bulundurduğu her bir değeri asırlar sonrasına taşır ve yine asırlar sonrasında da tıpkı devrinde olduğu gibi yaşatır. Şiirden şuur doğar. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi "Medeniyet birikimi ile irtibatını koparan bir ülke fikri kuraklığa maruz kalır. Karatay Belediyesi olarak medeniyet birikimleriyle irtibatımızı koparmadan ilim, fikir, düşünce hareketlerini önemseyip desteklemeye özen gösteriyoruz. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'yle her yıl düzenlediğimiz Mevlânâ Şiir Şölenleri'nin geleneksel kıvama erişmiş olmasından ve devamlılığını sağlamayı başarmış olmaktan mutluyuz. Konya'mıza olduğu kadar ülkemize ve hatta insanlığa değer kazandıracağına inanarak; gelecek kuşaklara da değerli bir miras bırakmak gayesiyle Mevlânâ Şiir Şölenleri'ne ev sahipliği yapmaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle; birbirinden değerli eserleriyle bizleri onurlandıran ve gönül dünyamıza seslenen tüm söz üstatlarımıza çok teşekkür ediyorum. Burada seslendirilen eserler, her yıl olduğu gibi bu yıl da kitap haline geldi ve şehrimizin kültür sanat hafızası ile kütüphanelerdeki yerini almış oldu. Bu vesileyle de, bu kıymetli eserin okuyucularla buluşmasında emeği geçen başta Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'ne ve tüm paydaşlara ayrıca şükranlarımı sunuyorum."
KONYA ŞİİR GİBİ BİR ŞEHİRDİR
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Mevlana Şiir Şölenleri'nin birçok önemli ismin ortaya çıkmasına vesile olduğunun altını çizerek organizasyonlarda emeği olan herkese teşekkür etti. Milletvekili Ahmet Sorgun; "Konya şiir gibi bir şehirdir. Böylesine güzel bir şehre de böyle güzel bir etkinlik yakışırdı. Mevlana Şiir Şölenleri'nin düzenlenmesinde büyük emekleri olan Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemize, yazarlarımıza, şairlerimize ve etkinliğe destek veren Karatay Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
SÖZLERDEN VE BEYANLARDAN BİR KISMI ÇEKİCİ VE SİHİR GİBİ CAZİBEDARDIR
Programda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir ise; "Sözlerden ve beyanlardan bir kısmı çekici ve sihir gibi cazibedardır. Hz. Mevlana'nın huzurunda ve çekim alanındayız. Tabii mıknatıs metali çektiği gibi tozu toprağı da çekiyor. Mıknatısın çekim alanına girmiş toz toprak da olsak bu bizim için bir şeref olsa gerektir. Böylesine güzel bir ortamda şiir konuşmak, şiirle konuşmak çok güzel. Bu yıl 12'ncisi gerçekleştirilen Mevlana Şiir Şölenleri'nin düzenlenmesinde emeği bulunan TYB Konya Şubemize, Karatay Belediyemize, şair ve yazarlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Protokol konuşmalarının ardından 12. Mevlana Şiir Şöleni'ne katılan şairler, birbirinden kıymetli eserlerini Konya ve Türkiye'nin dört bir yanındaki sanatseverlerle paylaşma imkânı buldu. Öte yandan şairlerin okudukları şiirlerden oluşan kitaplar da, programa katılanlara günün anısı olarak hediye edildi.