HADİM ALADAĞ VADİSİ KURU ÜZÜMÜ
HADİM ALADAĞ VADİSİ KURU ÜZÜMÜ
Hadim, dağlık coğrafyaya sahip olması nedeniyle başta ulaşım olmak üzere sanayileşme, mekanik tarım ve hayvancılığı sürekli olumsuz yönde etkilenmiştir. Bu durum yöre halkının ekonomik yönden gelişiminin ve kalkınmasının önüne geçmiştir. Böylece tabiri caizse ekmeğini taştan çıkaran, kıt kanaat geçinen, sosyal imkanlardan asgari düzeyde faydalanan toplum haline gelmiştir.
Doğa harikası Yerköprü Şelalesinin de içinde bulunduğu, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, Torosların dik yamaçlarında ki bereketli toprakların yer aldığı Aladağ Boğazı etrafında kurulu olan mahalleler yukarıdaki tanıma en uygun örnektir.
Bu bölgenin insanları ekonomik durumları, doğa şartları ve coğrafik yapısı nedeni ile sadece tarım ve nadiren küçükbaş hayvancılık ile ilgilenmektedir. Tarımcılık alanında kiraz, şeftali ve üzüm başlıca kaynaklardır. Türkiye'nin ilk kiraz hasadının yapıldığı yerler arasında Aladağ Boğazı çevresinde kurulu olan mahallelerimiz gelmektedir. Kiraz kalitesinin ve olgunlaşmasının yanında sırasıyla şeftali ve üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Günümüzde ülkemizin en kaliteli üzümü bu yörede yetişmesine rağmen adını duyuramamış ve kendisini tanıtamamış olması bir eksikliktir. Ayrıca ulaşımın da zor olması pazar payından hak ettiğini alamamasına yol açmaktadır. Son zamanlarda devletimizin duble yol, viyadük, yol genişletme ve yeni güzergah belirleme çalışmaları sayesinde nakil şartları daha da iyileştirilerek pazar payı ve ticaret hacminin geliştirilmesi öngörülüyor. Hadim Belediyesi tarafından inşa edilen ve 2014 Yılında faaliyete geçen Kiraz Alım Tesisi ve Meyve Hali de üreticilerin mahsullerinin daha iyi pazarlaması için bir fırsat olmuştur.
Aladağ Boğazı'nda Kuru Üzüm:
Aladağ boğazında Eylül ayından itibaren üzüm hasadı yoğunluk kazanır. Kaplanlı, Yağcı, Gaziler, Yelmez, Eşenler, Dülgerler, Bademli, Çiftepınar ve daha birçok mahallemizde yetiştirilen üzümlerin bir kısmı pazarlarda satışa sunulurken bir kısmı pekmez ve kuru üzüm yapılmak üzere hasat edilir.
Şifa kaynağı ve besin deposu olarak sofralarımızı süsleyen kuru üzüm birçok zahmetli aşamadan geçmektedir. Üzüm bağlarının dikilmesi, budanması, gübrelenmesi, çapalanması, hasat edilmesi ve sonunda üzümün meşakkatli bir şekilde kurutulma işlemi vardır.
Üzüm bağlarından kesilen üzümler güneş ve gölge olmak üzere iki farklı şekilde kurutulmaktadır. Tarla ve evlerin damına serilen çadırlarda kurutulan üzümler güneş ışığı ile daha hızlı kurumaktadır.
Diğer bir yöntem de güneş görmeyen kapalı mekânlarda muhafaza edilerek kurutulan üzümdür. Bu mekânlarda kurutulan üzüm, renginden ve kendine has aromasından pek bir şey kaybetmez.
Üzüm Bandırma:
Hadim'de kuru üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçiler yetiştirdiği organik üzümleri yine organik yöntemlerle kurutmaya özen göstermektedir. Bu yöntemlerden bir tanesi de üzüm bandırmadır. Meşe odunundan elde ettikleri külü kazanlarda kaynatan yöre halkı, üzümlerini bu suya tek tek batırarak gölgede kuruturlar. Böylelikle üzümün rengi daha yeşil olmakla birlikte lezzetinden, görüntüsünden hiçbir şey kaybetmez. Üzüm kurutulduktan sonra çöpünden ayırma işlemine tabi tutulur.
Her bir tanesi el emeği göz nuru ile katılarak sofralarımıza kadar gelir.
Üzümün soframıza kadar gelme serüveninde dikilişi, bakımı, kurutulması aşamalarında doğallığından ve organikliğinden hiçbir şey kaybetmez. Bu sebepledir ki Aladağ Üzümü dünya çapında marka olmaya adaydır.
Hadim Belediyesinden iktibastır.
Tüm Fotoğraflar İçin Tıklayınız!!!